Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica w śmietanie

Składniki:

  • 3 polędwice wieprzowe
  • 3 cebule
  • 250 g surowej szynki
  • olej
  • ¾ l wody
  • bulion
  • 1 pojemniczek śmietany 20%
  • 1 pojemniczek śmietany 30%
  • 250 g startego sera
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Mięso pokroić w plastry, które obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Podsmażone mięso wyjąć a na ta samą patelnie wrzucić cebule i szynkę pokrojoną w kostkę, lekko przesmażyć.
    W między czasie ciepłą wodę wymieszać z bulionem i obiema śmietanami, wówczas przelać wszystko do cebuli i szynki.
    Dodać jeszcze połowę startego sera i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie układać na przemian sos z plastrami mięsa w naczyniu żaroodpornym (ostatnią warstwą ma być sos).
    Wierzch posypać resztą sera i przykryć folią aluminiowa.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut.
       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *