Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka pieczone Marka

 

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • sól
  • papryka mielona
  • woda
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 łyżki ciemnego zagęstnika do sosów

 

 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka oprószyć solą oraz papryką i przełożyć do brytfanny.
    Obłożyć krążkami i cebuli i plasterkami marchewki.
    Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 2,5 godzin.
    W trakcie podlewać wodą.
    Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę aby żeberka się zarumieniły.
    Gotowe żeberka wyjąć a do sosu dodać ¾ l wody oraz zagęstnik.
    Trzymać na małym ogniu po czym przecedzić przez sito i doprawić do smaku solą oraz papryką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *