Składniki:
- 1 ½ zkl. kaszy jaglanej
- ½ szkl. cukru
- 30 dag suszonych śliwek
- 2 żółtka
- 3 łyżki masła
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- tłuszcz
Sposób wykonania:
- Kasze zalać 3 szkl. osolonego wrzątku, dodać łyżkę masła i ugotować pod przykryciem.
Następnie namoczone śliwki wymieszać z połową cukru.
Pozostały cukier utrzeć z żółtkami i dodać do ostygniętej kaszy.
Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać na przemian warstwę śliwek i kaszy.
Na samą górę posypać wiórkami masła
Wstawić do rozgrzanego piekarnika pod przykryciem i zapiekać około 30 minut.
Przed podaniem polać śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.