Składniki:
• 100g pumpernikla
• 2cl jałowcówki
• 50g cukru
• 50g masła
• szczypta soli
• 20g mąki
• 1 łyżka borówek
• 4 plastry surowej szynki
• 1 łyżeczka naci buraczanej
• 2 jaja
• 200g śmietany
• 1 łyżeczka chrzanu
Sposób przyrządzenia:
Okruszyny pumpernikla namoczyć w jałowcówce. Utrzeć cukier z masłem na pulchną masę. Dodać namoczone okruszyny, nać buraczaną i zółtko. Wszystko razem zmieszać. Ubić pianę i delikatnie połączyć z całością. Ułożyć w foremki posypane mąką. Piec 25 minut w temperaturze 150C. Podanie: Ubić na sztywno śmietanę, wymieszać z chrzanem. Na talerzyku kładziemy sufleta, śmietaną oblewamy dookoła niego, przyozdobić borówkami i układamy szynkę wywiniętą. Możemy również umieścić liści bazyli.
liwo
1 comment for “Suflet z pumpernikla z szynką i borówkami”