Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt a la somlo

Ciasto:

  • 160 g maki,
  • 160 g cukru,
  • 8 jajek,
  • 20 g kakao,
  • 40 zmielonych orzechow wloskich.

Krem waniliowy:

  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 lyzki maki,
  • 10 g zelatyny,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 zoltka.

Syrop:

  • 200 g cukru,
  • 300 ml wody,
  • 150 ml rumu,
  • starta skorka z 1 cytryny.

Sos czekoladowy:

  • 100 g czekolady,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml rumu.

Dodatki:

  • 100 g posiekanych orzechow wloskich,
  • 80 g rodzynkow,
  • 100 ml rumu,
  • 3 lyzki kakao,
  • 300 ml bitej smietany,
  • 4 lyzki dzemu morelowego.

1. 80 g rodzynkow namoczyc w 100 g rumu na 24 godz. przed pieczeniem. 2. Zoltka utrzec z cukrem, bialka ubic na sztywna piane. Do utartych zoltek dodac polowe maki i polowe piany, wymieszac i dodac reszte maki i piany. Podzielic ciasto na 3 czesci. Jedna wymieszac z kakao, druga z mielonymi orzechami, trzecia pozostawic bez dodatkow. Upiec 3 biszkopty w srednio nagrzanym piekarniku. 3. Przygotowac krem: zagotowac mleko z wanilia, zoltka utrzec z cukrem, dodac make i powoli wlewac wrzace mleko. Przelac krem do garnka i gotowac na malym ogniu az zgestnieje. Dodac zelatyne rozpuszczona w 1 lyzce cieplej wody. 4. Przygotowac syrop: cukier zagotowac z woda i starta skorka cytrynowa. Ostudzic. Dodac rum. Przygotowac sos czekoladowy: rozpuscic czekolade w wodzie na malym ogniu, ostudzic i dodac rum. 5. Na glebokim polmisku ulozyc biszkopt orzechowy, nasaczyc syropem, posypac 1/3 posiekanych orzechow i 1/3 rodzynkow namoczonych w rumie. Posmarowac 1/3 kremu waniliowego. Na to polozyc biszkopt kakaowy. Powtorzyc wszystkie poprzednie czynnosci. polozyc na tym biszkopt bez dodatkow, polac syropem, posmarowac dzemem morelowym, posypac pozostalymi orzechami i rodzynkami i posmarowac pozostalym kremem. Posypac cienka warstwa kakao i wstawic do lodowki. Przed podaniem ciasto pokroic w male szesciany. Ulozyc po kilka na talerzyku, nalozyc na nie bita smietane i polac sosem czekoladowym. Obsypać orzechami a wierzch udekorowac według upodobań. Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 „Kuchnia węgierska”, strona 82. From: [email protected] (Radku’s De Apaczu’s)

1 comment for “Biszkopt a la somlo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *