Składniki:
- 4g drożdży suchych
- 160 ml wody
- ½ łyżeczki cukru
- 300g mąki
- ¼ łyżeczki soli
- 50-75 ml oleju z oliwek
- 400g ziemniaków
- 1 łyżka rozmarynu
- sól
Sposób przyrządzenia:
Drożdże, cukier i 80ml wody wymieszać, przykryć i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.
Mąkę, sól, mieszankę drożdżową, olej i resztę wody wymieszać i wyrobić miękkie ciasto Odstawić, (przykryte) na 1 godzinę .
Nagrzać piekarnik do 220°C ( elektr.200°C). Ciasto wyrabiać jeszcze przez minutę. Uformować wałek i odkrawać nieduże kawałki, które wałkujemy do uzyskania ok.5 cm. średnicy krążków. Układamy je na papierze do pieczenia , na każdy kładziemy pokrojone, ugotowane ziemniaki. Brzeg krążków powinien zostać wolny ok.1 cm. Posmarować olejem, posypać solą i rozmarynem. Pieczemy na jasnobrązowo, (12-15 min ).