Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizzetta z ziemniakami

Składniki:

  • 4g drożdży suchych
  • 160 ml wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 300g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50-75 ml oleju z oliwek
  • 400g ziemniaków
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Drożdże, cukier i 80ml wody wymieszać, przykryć i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.
Mąkę, sól, mieszankę drożdżową, olej i resztę wody wymieszać i wyrobić miękkie ciasto Odstawić, (przykryte) na 1 godzinę .
Nagrzać piekarnik do 220°C ( elektr.200°C). Ciasto wyrabiać jeszcze przez minutę. Uformować wałek i odkrawać nieduże kawałki, które wałkujemy do uzyskania ok.5 cm. średnicy krążków. Układamy je na papierze do pieczenia , na każdy kładziemy pokrojone, ugotowane ziemniaki. Brzeg krążków powinien zostać wolny ok.1 cm. Posmarować olejem, posypać solą i rozmarynem. Pieczemy na jasnobrązowo, (12-15 min ).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *