Potrzebujemy:
• 2 l mleka pasteryzowanego
• 2 łyżki mleka w proszku
• 150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku,150 ml jogurtu. Mieszamy i podgrzewamy do temp.43-44 st.(można to sprawdzić wkładając umyty palec, jeśli nas parzy tzn. że trzeba wyłączyć gaz). Potem owijamy garnek, aby utrzymać ale jeśli mamy stalowy garnek z grubym dnem, to nie potrzeba ,bo on świetnie trzyma ciepło tak długo jak trzeba. Gdy jogurt ostygnie przelewamy do słoiczków, albo zostawiamy w garnku i wstawiamy do lodówki. Można przechowywać 2 tygodnie, słodzić lub solić przed spożyciem, dodawać owoce. Teoretycznie można zostawić 150 g na następny „nastaw”, ale ja zawsze kupuje świezy, w końcu i tak jest na tym duża oszczędność.
4 comments for “Domowy jogurt”