Ciasto.
Składniki:
- 100g ml ciepłego mleka
- 200 g mąki
- ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Sposób przyrządzenia:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min.w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C ( elektr.225°C ) przez 15-20 min.
Obkład.
Składniki:
- 6 pomidorów
- 100g pieczarek
- bazylia, oregano, tymianek
- 150g szynki
- 200g żółtego sera
- 1 puszeczka przecieru pomidorowego
- olej z oliwek
- 100g startego sera
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Na przygotowanym cieście kładziemy cebulę i pomidory pokrojone w plasterki. Umyte pieczarki kroimy na małe kawałki i układamy na pomidorach. Posypujemy oregano, tymiankiem i bazylią. Następnie kładziemy w paseczki pokrojoną szynkę i ser. Smarujemy przecierem pomidorowym rozrzedzonym olejem i posypujemy startym serem. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.
1 comment for “Pizza a la Piazza”