Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior zapiekany z żółtym serem-Iwony

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • kilka plastrów żółtego sera
  • bułka tarta
  • 2 łyżki masła
  • sól

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kalafiora bardzo uważnie opłukać pod  bieżącą  wodą Odpowiednio w dużym rondlu doprowadzić do wrzenia, posoloną wodę, ugotować w niej kalafior. Kalafior powinien być pół miękki .Tak przygotowanego kalafiora obsączyć. Żaroodporne naczynie posmarować masłem umieścić w nim kalafiora obłożyć plastrami sera .Zapiekać w piekarniku 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i zacznie się rumienić. Kalafiora podzielić na porcje wyłożyć na talerze polać bułką przyrumienioną na reszcie masła i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *