Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone ogórki na kwaśno

Składniki:

  • 5 pokrojonych w plastry jędrnych pozbawionych nasion ogórków
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • sok cytrynowy do smaku
  • sól, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ogórki posypać solą, wymieszać, odstawić na 60 minut aby obciekły z soku. Tak przygotowane ogórki, zalać bulionem, zakwasić gotować aż ogórki zmiękną. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę lekko zrumienić mieszając. Dodać ogórki z częścią bulionu w którym się gotowały, doprawić do smaku sokiem, cukrem i solą. Podawać na ciepło.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *