Składniki:
- 500 g kapusty włoskiej
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki oregano
- 400 g makaronu spirelli
- 200 g kwaśnej śmietany
- 50 g orzeszków laskowych
Sposób wykonania:
- Cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać poszatkowaną kapustę, delikatnie przesmażyć.
Następnie podlać bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
Przemieszać i trzymać na ogniu jeszcze około 10 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze surowy makaron i gotować kolejne 10 minut.
Na koniec podprawić kwaśną śmietaną.
Przed podaniem posypać jeszcze orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.