Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczny kurczak z piekarnika

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 30 dkg grzybów leśnych lub pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów (nerkowca, włoskich)
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać masło, usmażonymi pieczarkami, dodać pieczarki, goździki, só i pieprz do smaku. Smażyć mieszając około 5 minut. Tuszkę kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić. Jamę brzuszną kurczaka napełnić zaszyć lub spiąć. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C, następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 170 stopni i piec kolejne 5 minut obracając w połowie pieczenia i polewając wytwarzającym się sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *