Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik duszony ze śliwkami

Składniki:

  • 1 sprawiony królik
  • 50 dkg suszonych śliwek
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju

    Marynata:

  • 1 szklanka octu 3%
  • 6 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • cukier mielony cynamon do smaku
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Tuszkę królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, schłodzić. Tak przygotowaną marynatą zalać porcje mięsa, odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Po tym czasie mięso obsączyć z marynaty i obsmażyć w rondlu na oleju. Dodać sos pomidorowy, umyte śliwki i dusić powoli aż mięso zmięknie. Doprawić solą i pieprzem, podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *