Składniki:
- 80 dkg pokrojonego w grubą kostkę karczku
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 3 rozgniecione w prasce ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1 łyżeczka posiekanej naci pietruszki lub kolendry
- czerwona pasta curry do smaku
- ½ szklanki mleczka kokosowego
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulkę, zeszklić mieszając. Dodać, chili, imbir, kurkumę, kminek, kolendrę, podlać odrobiną wody, wymieszać. Dodać kostki mięsa, mieszać aż pokryją się przyprawami. Po chwili smażenia dodać mleko kokosowe, pastę curry, sól i pieprz. Dusić powoli aż mięso zmięknie. Podawać z ryżem.