Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Marynata:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ulubionych ziół
- sól, papryka ostra i słodka, pieprz – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone żeberka podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią żeberka, odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Żeberka obsączyć z marynaty. W małym rondlu doprowadzić do wrzenia, gotować powoli, dodać mąkę rozpuszczoną w wodzie, dodać do wrzącej marynaty, wymieszać i gdy zawrze wyłączyć. Tak przygotowanym koniecznie pikantnym sosem posmarować żeberka. Piec na mocno nagrzanym grillu przez 20 minut często ogrzewając.