Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z Couscous po Marokańsku

Składniki:


• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 4 udka z kurczaka (bez skóry)
• posiekana duża cebula
• 4 marchewki obrane i cieniutko pokrojone
• 3 pokrojone łodyżki selera
• 2 wyciśnięte ząbki czosnku
• ½ litra wody
• 250 g couscous
• 1 puszka ciecierzycy
• 1 puszka „serc” karczochów
• ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
• 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
W dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka (udka potnij na 2 części), co jakiś czas odwracając aż zbrązowieje (około 10 minut). Zmniejsz ogień i smaż kurczaka przez następne 10 minut. Wyciągnij kurczaka z patelni, dodaj do tłuszczu cebule, marchewkę i selera, smaż, co chwilę mieszając aż cebula zmięknie, dodaj wodę, couscous, ciecierzycę, karczochy, sok z cytryny i pieprz, zagotuj i zmniejsz ogień na średni.
Na wierzchu ułóż kurczaka i gotuj przez następne 20 minut.

2 comments for “Kurczak z Couscous po Marokańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *