Składniki:
- 2 kg żywych małży najlepszego gatunku
- oliwa
- 2 ząbki czosnku drobno krojone
- 3 łodygi cytrynowej trawy, obranej ze skorki i drobno krojonej
- 2 papryczki chili (ostre)
- 3 łyżki drobno siekanego świeżego imbiru
- 2 garście liści siekanej natki kolendry
- 1 łyżeczka oliwy sezamowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- 3 zielone cebulki
- sok z 3 limonek
- puszka mleka kokosowego – 400 ml.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać małą ilość oliwy w woku na bardzo wysokiej temperatury i wrzucić małże z muszlami. Resztę składników posypać wokoło prócz soku i mleka. Mieszać muszle aż wszystkie się otworzą, wyrzucić te, które się nie otworzą (były juz martwe wcześniej, czyli trujące). Wlać sok i mleko, zagotować i natychmiast podawać. Porcja na 4 osoby