Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pory w śmietanie

 

Składniki:

  • 1 kg porów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Z porów odciąć ciemno zieloną cześć, resztę pokroić na kawałki, które smażyć około 5 minut na rozgrzanym maśle.
    Po tym czasie zalać je śmietanką i trzymać  na ogniu około 20 minut pod przykryciem.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i oprószyć całość mąką.
    Podgrzewać delikatnie mieszając aby sos zgęstniał, wówczas doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Przed podaniem posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *