Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 suszone papryczki chili
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g kaparów
- pieprz
- sól
- 1 łyżka cukru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 puszki tuńczyka
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekany czosnek oraz chili i udusić całość.
Następnie wrzucić pomidory razem płynem i trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodać odsączone kapary oraz oliwki.
Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na koniec dodać jeszcze tuńczyka rozdrobnionego na kawałki ora posiekana natkę pietruszki.
Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.