Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Curry z dyni i szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 400 ml śmietanki kokosowej
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 kg dyni
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1 pęczek bazylii

Sposób wykonania:

  1. Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pastę curry oraz imbir.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 1 minuty.
    Po tym czasie wlać bulion oraz śmietankę kokosową i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz szparagi pokrojone na mniejsze kawałki.
    Gotować jeszcze 5 minut i dodać groszek i gotować kolejne 5 minut.
    Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *