Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 pietruszki
- 2 pomidory
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 200 g foie gras
- 1 por
- 1 ostra zielona papryczka
- 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego
- 1 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka mąki
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Polędwicę skropić olejem i posmarować musztarda po czym owinąć go w folie i wstawić do lodówki na kilka dni.
Po tym czasie pokroić mięso w paseczki, które podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z pokrojonym porem.
Po kilku minutach dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pomidory oraz pokrojona w kostkę gęsią wątróbkę.
Całość wymieszać i smażyć około 2-3 minut.
Doprawić do smaku solą ora pieprzem i dodać jeszcze wino, sos hiszpański, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka krążek papryki.
Dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze masło wymieszane z mąką.
Podgrzewać ostatnią minutę na małym ogniu.