Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tokań z polędwicy wołowej

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 pietruszki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g foie gras
  • 1 por
  • 1 ostra zielona papryczka
  • 3-4 łyżki sosu hiszpańskiego
  • 1 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Polędwicę skropić olejem i posmarować musztarda po czym owinąć go w  folie i wstawić do lodówki na kilka dni.
    Po tym czasie pokroić mięso w paseczki, które podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z pokrojonym porem.
    Po kilku minutach dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pomidory oraz pokrojona w kostkę gęsią wątróbkę.
    Całość wymieszać i smażyć około 2-3 minut.
    Doprawić do smaku solą ora pieprzem i dodać jeszcze wino, sos hiszpański, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka krążek papryki.
    Dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze masło wymieszane z mąką.
    Podgrzewać ostatnią minutę na małym ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *