Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola z wieprzowiną po hiszpańsku

 

Składniki:

  • 40 dag białej fasoli,
  • 25 dag wieprzowiny,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 6 plasterków hiszpańskiej kiełbasy czosnkowej ( można zastąpić czosnkowym salami),
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania posolić. Lekko przestudzić, odcedzić. Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zrumienić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Dodać wieprzowinę, fasolę i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *