Składniki:
- 40 dag białej fasoli,
- 25 dag wieprzowiny,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 6 plasterków hiszpańskiej kiełbasy czosnkowej ( można zastąpić czosnkowym salami),
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Fasolę przebrać, umyć i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania posolić. Lekko przestudzić, odcedzić. Wieprzowinę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zrumienić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Dodać wieprzowinę, fasolę i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.