Składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej
- 1 ½ szkl. mleka
- 2 szkl. wody
- 100 g twarogu
- łyżka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka śmietany
- 1 ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Kaszę zalać osoloną wodą oraz mlekiem po czym ja ugotować.
W między czasie twaróg zemleć po czym wymieszać go z jajkiem utartym z cukrem.
Kaszę odcedzić, lekko ostudzić i wymieszać z twarogiem.
Powstałą masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
Wyrównać pierzchnie i posmarować ją jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.
Przed podaniem polać roztopionym masłem.