Składniki:
- 1 ½ kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1 ½ kg różnych mięs: schab, cielęcina, kiełbasa, kaczka itp.
- 8 dag suszonych grzybów
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
- 10 dag suszonych śliwek
- 200 ml czerwonego wina
Sposób wykonania;
Kapustę poszatkować po czym sparzyć ją wrzątkiem, wówczas zalać ją małą ilością wody i gotować.
W między czasie na boczku przesmażyć posiekaną cebulę i kawałki mięsa po czym wrzucić je do kapusty.
Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
Następnie grzyby pokroić i ugotować w małej ilości wody po czym wrzucić je razem z wywarem do kapusty.
Trzymać na ogniu 40 minut i dodać śliwki pokrojone w paski.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z winem.
Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka a bigos zgęstnieje.