Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola po staropolsku.

Skład:

  • 25 dag fasoli Jaś,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 8 dag cebuli,
  • 1 dag mąki,
  • 6 dag masła,
  • 0,5 l bulionu (może być z kostki),
  • 6 dag śliwek suszonych,
  • 2 dag rodzynków,
  • 1 1/2 dag miodu,
  • 1 łyżeczka karmelu
  • sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia:
Fasolę ugotować do miękkości na sypko. Boczek pokroić w paski i zasmażyć z drobno poszatkowaną cebulą. Śliwki sparzyć, usunąć z nich pestki, pokroić w paski. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić bulionem i zagotować. Do zasmażki dodać boczek, śliwki, rodzynki, miód i karmel. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z fasolą. Całość chwilę dusić.

2 comments for “Fasola po staropolsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *