Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karkówka z piwie Reginy

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 200 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka kminku
  • po kilka ziaren jałowca, pieprzu, ziela angielskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 20 ml czystej wódki
  • sól
  • zmielony pieprz
  • zmielona papryka

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę pokroić w plastry, które lekko rozbić tłuczkiem.
    Następnie piwo doprowadzić do wrzenia z dodatkiem ziela angielskiego, kminku, jałowca i pieprzu, wówczas odstawić do ostygnięcia.
    Do ostygniętego piwa dodać wódkę i koncentrat.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać mięso.
    Wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i smażyć na rozgrzanym ruszcie i piec około 15 minut z każdej strony.
    Pod konie oprószyć zmieloną papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *