Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pory zapiekane z pieczarkami i parówkami.

Skład:

  • 2 pory,
  • 20 dag pieczarek,
  • 4 parówki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki utartego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pory umyć, pokrajać w półplasłerki. Pieczarki umyć, obrać i też pokrajać w półplasłerki. Parówki obrać z osłonek i pokrajać w krążki. Ser zetrzeć na tarce. Rozdrobnione pory podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i parówki, smażyć ok. 10 min. Następnie przełożyć do żaroodpornych kokilek, zalać śmietaną wymieszaną z surowym jajkiem, przyprawić do smaku, a po wierzchu posypać utartym na tarce żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika i zapiec. Podawać jako danie samodzielne z grzankami z chleba lub ugotowanymi ziemniakami. Można też podawać zapiekankę jako gorącą przekąskę.

1 comment for “Pory zapiekane z pieczarkami i parówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *