Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżka zmielonego kminku
- 2 łyżki oleju
- 200 ml jasnego piwa
- 150 ml rosołu
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 25 dag śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Oczyszczone mięso natrzeć kminkiem oraz pieprzem po czym pokroić na kawałki (każdy aby miał po dwie kostki).
Usmażyć żeberka na rozgrzanym oleju.
Gdy będą rumiane podlać je piwem oraz rosołem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
W między czasie cebule oraz włoszczyznę pokroić na małe kawałki po czym wymieszać je z przecierem pomidorowym i wrzucić do żeberek.
Dusić jeszcze przez 30 minut.
Na koniec podprawić żeberka mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.