Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piure z marchewki z gałką muszkatołową

Składniki:

 

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 łyzki białego wina
  • 4 szkl. marchewki pokrojonej w plasterki
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 ¼ szkl. mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju dusić około 5 minut posiekaną cebulę, wówczas dodać wino oraz marchewkę.
Trzymać na ogniu do mementu, aż wino wparuje po czym wlać bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać 1 szklankę mleka i zmiksować aby powstał gładki krem.
Jeśli krem wyjdzie bardzo gesty dodać jeszcze trochę mleka. Przed podaniem posypać posiekana natką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *