Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 łyzki białego wina
- 4 szkl. marchewki pokrojonej w plasterki
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 ¼ szkl. mleka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju dusić około 5 minut posiekaną cebulę, wówczas dodać wino oraz marchewkę.
Trzymać na ogniu do mementu, aż wino wparuje po czym wlać bulion i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać 1 szklankę mleka i zmiksować aby powstał gładki krem.
Jeśli krem wyjdzie bardzo gesty dodać jeszcze trochę mleka. Przed podaniem posypać posiekana natką.