Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka pieczona z miodem i piwem *

* Cykl – kuchnia mistrzów.                                                                                                 

Skład:

  • Szynka wieprzowa z/k bez biodrówki – 10 kg
  • Piwo – 3 l
  • Miód (najlepiej spadziowy) – 1 l
  • Sól peklująca
  • Czosnek, ziele angielskie
  • Kminek, liść laurowy

Sposób przygotowania:
Zagotować piwo z miodem i tym wrzątkiem zaparzyć czosnek, zioła, przykryć i odstawić do wystudzenia. Rozpuścić sól peklującą i wszystko dokładnie odcedzić przez gęste sito i lnianą ściereczkę.
Dużą strzykawką z grubą igłą nastrzykiwać szynkę bardzo gęsto, gdy wycieknie z szynki wtedy poprawić. Nastrzykiwanie powtarzać codziennie przez 5-7 dni.
Szynkę można wędzić i parzyć lub upiec w temp.120-130 ºC przez 4-5 h. Wystarczy wewnątrz temp ok. 60 ºC.

Autor: Mirosław Drewniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *