Składniki:
- 600 g wołowiny
- 6-7 łyżek śmietany
- 1 szkl. startego żółtego sera
- 8-12 ziemniaków
- 4-5 cebul
- 4-5 łyżek masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki, które zbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je solą i posmarować połową śmietany.
Następnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim kawałki mięsa.
Posypać je startym serem i upiec w rozgrzanym piekarniku.
W między czasie obrane ziemniaki ugotować po czym pokroić je w plastry i ułożyć je w drugim naczyniu żaroodpornym.
Zalać je pozostałą śmietaną i posypać serem.
Wstawić do piekarnika i zapiec.
Cebule pokroić w krążki, oprószyć solą i obsmażyć.
Na koniec rozłożyć na talerze mięso i ziemniaki, dekorując krążkami cebuli oraz natką pietruszki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Weronika Mazur