Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser topiony.

Skład:

  • 1/2 kg twardego białego sera
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1 łyżeczka masła sól do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ser dobrze pokruszyć, posypać sodką i dokładnie wymieszać, pozostawić na 3 godziny w pokojowej temperaturze. Gdy ser już przekiśnie, miskę postawić na garnku z parą. Dodać masło, sól (można dodać kminek) i masę dobrze mieszać tak długo, aż się ładnie roztopi. Po wystudzeniu gotowy do jedzenia.

Mam niejasne wrażenie, że Babcia robiła to trochę inaczej. Dopytam się i dopiszę. Pamiętam, że kiedy ser kisł, przysięgałam, że nie tknę tego świństwa, kiedy zaś był już gotowy, zażerałam się nim, aż mi się uszy trzęsły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *