Składniki:
- podudzia kurczaka 8 sztuk
- masło 4 łyżki
- woda 1/4 szklanki
- czosnek 2 ząbki
- przyprawa do kurczaka 2 łyżki
- sól
- pieprz
- majeranek
- musztarda 3 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula 1/2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Podudzia kurczaka należy oczyścić, umyć i odstawić do odcieknięcia z
wody. Następnie należy je natrzeć czosnkiem, obsypać solą i pieprzem,
następnie przyprawą do kurczaka i majerankiem.
Podudzia należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody,
ułożyć masło i krążki cebulki. Kurczaka należy nakryć pokrywką i piec
około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po upieczeniu kurczaka należy zaprawić go wodą wymieszaną z mąką i
musztardą, zahartowaną wrzątkiem. Wstawić do piekarnika na kolejne 5-10
minut i po tym czasie podawać.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos