Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem ze szparagów z winem

 

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ szkl. białego wina
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 300 g mrożonego groszku
  • 2 szkl. tłustej śmietany
  • ¼ łyżeczki pieprzu

 

 

Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić szparagi, posiekaną cebulkę oraz czosnek.
Całość oprószyć solą i trzymać na ogniu około 15 minut.
Po tym czasie polać winem i gotować do momentu aż wino wyparuje wówczas wlać bulion.
Pozostawić na ogniu jeszcze przez 20 minut.
Następnie zdjąć z ognia, wrzucić groszek i całość zmiksować aby powstała kremowa konsystencja po czym całość podgrzać, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Katarzyna Jaworska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *