Składniki:
- 1 ¼ szkl. mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 ½ łyżeczki sproszkowanego kminku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 ½ łyżeczki soli
- ½ szkl. zimnej wody
- 1 duży ziemniak
- olej
Sposób wykonania:
- Do miski wsypać mąkę, olej, kminek, pieprz, kurkumę oraz sól.
Całość dokładnie zmiksować aż powstanie puszysta konsystencja.
Następnie nie przerywając miksowania dolewać stopniowo wodę i miksować jeszcze około 2-3 minuty.
Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta dolać do niej jeszcze trochę wody.
Odstawić pod przykryciem na około 10 minut.
W między czasie ziemniaka obrać i pokroić w plasterki, które zanurzać w naszej masie i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju około 4-5 minut aby ładnie się przyrumieniały.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Ewa Bochenek