Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cepelinki

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
  • ziemniaki ugotowane 4 sztuki

    Nadzienie:

  • mięso mielone 30 dag
  • cebula 1 sztuka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • boczek 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • kwaśna smietana 1,2 dag
  • sól
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Surowe ziemniaki należy po obraniu i umyciu drobno zetrzeć, zaś
    ugotowane rozgnieść. Wymieszać ze sobą, a następnie posolić. Cebulkę
    należy posiekać i podsmażyć, dodać do niej mięso. Przyprawić do smaku.
    Ciasto ziemniaczane należy rozpłaszczać na placuszki i wypełniać zimnym
    farszem i formować " cygara". Tak uformowane cepeliny należy gotować
    około 20- 25 minut w osolonej wodzie. Z posiekanej i podsmażonej
    cebulki, boczku, śmietany i przypraw należy przygotować sos. Polewać nim
    cepeliny.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *