Składniki:
- 3 kurczaka
- 5 szkl. świeżego groszku
- 2-3 łyżki cukru
- ½ łyżki mąki
- ½ szkl. śmietanki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 2-3 łyżki masła
Sposób wykonania:
Kurczaki podzielić na mniejsze porcję, które zalać osoloną wodą.
Wrzucić jeszcze groszek oraz łyżkę masła.
Trzymać na ogniu do miękkości, wówczas wyjąć mięso a do groszku dodać 2-3 łyżki cukru, ½ łyżeczki mąki oraz posiekaną zieleninę.
Gotować jeszcze pod przykryciem do zupełniej miękkości groszku.
W między czasie kurczaki obtoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce a na koniec usmażyć.
Przed podaniem obok nich rozłożyć groszek.