Składniki:
- 1/2 kg. mięsa mielonego
- cebula
- 10 dag. makaronu ryżowego nitki
- 1 marchewka
- 2 ogórki kiszone
- mały słoik czerwonej papryki
- 2 opakowania papieru ryżowego
- sol
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę usmażyć na oleju. Dodać mięso i doprawić. Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Ostudzić i pokroić w 5 cm. paski. Marchewkę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Warzywa, mięso i makaron wymieszać i doprawić. Papier ryżowy zanurzyć w letniej wodzie, aż zmięknie. Po ostudzeniu nałożyć na niego farsz i zwinąć jak krokiety. Sajgonki smażyć z obu ostro na złoty kolor.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę