Składniki:
- 4 steki z polędwicy
- 1 kg ziemniaków
- średnia cebula
- 50ml oleju
- konserwowe chili
Na marynatę:
- 3 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- po łyżeczce mielonego pieprzu i kminku
- po 1/2 łyżeczki chili i ziela angielskiego
- 2 łyżeczki oregano
- łyżka octu winnego
- sól
Sposób przygotowania:
Czosnek posiekać, zrumienić na oliwie, dodać pieprz ziele angielskie,
kminek, chili, oregano, ocet, wymieszać. Steki natrzeć marynatą, odłożyć
do lodówki na 2 godziny.
Cebulę obrać, posiekać i smażyć na oleju 5 min. Posolić. ugotować
ziemniaki, ostudzić pokroić w plasterki. Wymieszać je z przesmażoną
cebulą i posiekanym chili. Smażyć razem 15-20 minut, często mieszając.
Steki osączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mięso po 2-4
minuty z każdej strony. Podawać z ugotowaną kukurydzą.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agata Konopka