Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki z ziemniakami po teksańsku

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy
  • 1 kg ziemniaków
  • średnia cebula
  • 50ml oleju
  • konserwowe chili

    Na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • po łyżeczce mielonego pieprzu i kminku
  • po 1/2 łyżeczki chili i ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżka octu winnego
  • sól

    Sposób przygotowania:
    Czosnek posiekać, zrumienić na oliwie, dodać pieprz ziele angielskie,
    kminek, chili, oregano, ocet, wymieszać. Steki natrzeć marynatą, odłożyć
    do lodówki na 2 godziny.
     Cebulę obrać, posiekać i smażyć na oleju 5  min. Posolić. ugotować
    ziemniaki, ostudzić pokroić w plasterki. Wymieszać je z przesmażoną
    cebulą i posiekanym chili. Smażyć razem 15-20 minut, często mieszając.
    Steki osączyć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mięso po 2-4
    minuty z każdej strony. Podawać z ugotowaną kukurydzą.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agata Konopka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *