Składniki:
- 1 kg. małży
- 40 dag. pomidorów
- 2 duże anchois w zalewie solonej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szklanka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- liście bazylii
Przygotowanie:
Małże opłukać i położyć na kilka chwil , aż obeschną. Anchois umyć i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć anchois, dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, a gdy składniki te już lekko zmiękną ,dodać pomidory bez skórki i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać małże ,całość doprawić obficie pieprzem, przykryć i gotować 15 minut, aż wszystkie muszelki się otworzą. Zupę rozlać na talerze, udekorować listkami bazylii i podawać.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę