Składniki:
- 30 dag. masła
- 2 dag. smalcu
- 75ml. białego wina
- 75 ml wody
- 30dag mąki
- sól
- 2 siekane cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20dag tuńczyka z puszki
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki mleka, smalec lub olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Podgrzej masło ze smalcem, wodą i winem, ale nie doprowadzaj do wrzenia. zdejmij rondel z ognia, dodaj mąkę i sól. Zagnieć ciasto i włóż go do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkuj i wykrój z ciasta krążki. Cebulę zeszklij na oliwie. Połącz ją z odsączonym tuńczykiem, pomidorem, bułką tartą oraz mlekiem i posól. Na krążkach ciasta układaj farsz, formuj w pierożki. Smaż na głębokim tłuszczu.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę