Skład:
- 35dkg dowolnego makaronu rurki
- 10dkg orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia-pęczek
- 1/2 pęczka natki
- 5dkg parmezanu
- 100ml oliwy
- 2 cykorie
- sól, pieprz
- 8dkg cukru
- 1/2 szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Orzechy i bazylię posiekać. Czosnek zgnieść. Parmezan zetrzeć na tarce. Bazylię, parmezan i orzechy zmiksować dolewając powoli prawie całą oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Cykorie pokroić na ćwiartki. Na patelni skarmelizować cukier i mieszając rozprowadzić go z bulionem. Dodać cykorie i obracając gotować ok 5 min. Wyjąć. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć na niej cykorię jeszcze 5 min. Makaron wymieszać z pastą z bazylii i cykorią.