Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z wołowiny i ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag mięsa wołowego
  • cebula
  • łyżka zmielonych pestek słonecznika
  • 2 jaja
  • 4-6 łyżek mąki
  • 8 łyżek tartej bułki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na rozgrzanej oliwie.
    W między czasie ziemniaki ugotować mundurkach po czym je obrać i zemleć razem z mięsem i cebulą.
    Do mięsno-ziemniaczanej masy wbić jeszcze jajka i dodać mąkę pestki słonecznika, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Dagmarę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *