Składniki:
- ok 1,5 kg kurczak
- olej
- słodka papryka w proszku
- 4 ząbki czosnku
- vegeta
- piwo jasne pełne
Etapy przygotowania
Kurczaka nacieramy „marynata” z 3-4 łyżek oleju oleju, papryki, vegety i wyciśniętego czosnku ( można dodać go wg swoich upodobań ).Polecam również dodać przyprawę do kurczaka lub skrzydełek. Można mięso zostawić tak na noc ale nie trzeba. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, kurczaka „nabijamy” na niewielki słoik ( np po dżemie ) który wcześniej napełniamy do połowy piwem. Tak „nafaszerowanego” ptaka wkładamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w termoobiegu co jakiś czas polewając pozostałym piwem i tym co skapnie na blachę podczas pieczenia. Podajemy z frytkami i sałatką.
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Goplane