Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierożki z kaszą gryczaną i serem

 

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 16 dag białego sera
  • 1 łyżka masła
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

 

Sposób wykonania:

  1. Do mąki dodać olej, sól oraz wlać ¾ szkl. wody.
    Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie ciasto.
    W między czasie ugotować kasze gryczaną po czym zemleć ją razem z serem.
    Następnie posiekać cebulkę i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ją do kaszy i sera razem z jajkiem i majerankiem.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Ciasto rozwałkować i wykroić z niego szklanką kółka, na które nałożyć trochę farszu.
    Złożyć na pół tak jak pierogi i zlepić brzegi.
    Gotować kilka minut w osolonym wrzątku.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *