Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek śląski

Składniki:

  • 1 ½ szkl żurku z butelki
  • kawałek słoniny
  • 2 cebule
  • ½ szkl śmietany
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • majeranek
  • pieprz
  • ziele angielskie


 

Sposób wykonania:
Cebulę przypalić nad palnikiem gazowym.
Następnie włożyć ją do wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia.
Wówczas wlać zakwas, gotować na małym ogniu.
W między czasie pokrojoną słoninę stopić na rozgrzanej patelni po czym przesmażyć na niej drugo posiekaną cebulę.
Następnie dodać czosnek roztarty z solą oraz pieprzem, majeranek i ziele angielskie.
Całość wymieszać i przełożyć do zupy.
Na sam koniec zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody i gotować jeszcze kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *