Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żurek z grzybami

Składniki:

    •    3 dag suszonych grzybów
    •    4 l wywaru z jarzyn
    •    0,5 l żuru kiszonego
    •    0,5 szklanki śmietany 12-procentowej
    •    2 ząbki czosnku
    •    pieprz
    •    sól
    •    cukier

     

    Sposób wykonania:
    Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
    W między czasie zagotować wywar z jarzyn, wówczas wlać do niego żur.
    Ponownie zagotować i dodać jeszcze ugotowane grzyby razem z wywarem.
    Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, solą, cukrem oraz pieprzem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *