Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny kurczak w sosie maślano śmietankowym

Składniki:

    • 2 podzielone na porcję kurczaki ( każdy na 8 części)
    • 3 szklanki pomidorowego piure
    • ½ łyżeczki mielonego chili
    • 2 łyżki posiekanego imbiru
    • 6 łyżek masła
    • 4 łyżki oliwy
    • 4 łyżeczki mielonego kminku
    • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 szklanka śmietany 36%
    • 2 łyżeczki garem masala
    • 1 łyżka posiekanej naci kolendry


    Sposób przyrządzenia:
    Pomidory, imbir i mielone chili zmiksować. Na patelni rozgrzać masło, dodać oliwę, obrumienić na nim partiami kurczaka. Porcje wyjmować łyżka cedzakową i odkładać do miski. Do pozostałego tłuszczy dodać mielony kminek i paprykę, smażyć szybko mieszając przez 10 sekund, dodać zmiksowane pomidory i powoli dusić mieszając przez 5 minut.  Dodać sól, śmietanę wymieszać i dodać obrumienionego kurczaka. Delikatnie wymieszać aby porcje kurczaka dokładnie pokryły się sosem. Powoli dusić kilkakrotnie mieszając przez około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać kolendrę i garem masela. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Podawać z ryżem lub pieczywem. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *