Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczeń rzymska

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jajka
  • 2 duże cebule
  • ½ kg żółtego sera gouda
  • 4 czerstwe bułki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 pęczki koperku
  • sól, pieprz do smaku

     

    Sposób przyrządzenia:
    Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Łopatkę wieprzową naciąć tak by tworzyła jeden płat. Mięso mielone połączyć z obraną i posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, wbić jajka, dodać starty żółty ser i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić jednolitą masę. Przygotowaną masę wyłożyć na płat łopatki, ściśle zwinąć w podłużny klops i zawinąć bawełnianą nitką. Wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 90 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *