Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki w sosie waniliowym

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych na połowę dojrzałych śliwek
  • 1 duża laska wanilii
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki klarowanego masła


Sposób przyrządzenia:

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na połowę, rozchylić skórkę, łyżeczka wybrać dokładnie aromatyczny miąższ. Miąższ wymieszać z cukrem. Śliwki umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać cukier z wanilią i sok z cytryny. Delikatnie podrzucając wymieszać zawartość naczynia. Dodać masło, naczynie przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 20 minut.

Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *